het onzichtbare is sterk en levendig!
Hildegard von Bingen

Hildegard von Bingen

Hildegard ontmoet Hadewych 1

De liederen van Hildegard von Bingen zijn uniek. Ze zijn inspirerend en voedend als je ze beluistert en nog sterker als je ze sámen zingt. Hildegard noemde haar liederen 'Symphoniae', samenklanken van hemel en aarde. Zangpraktijk Symphonia organiseert jaarlijks projecten voor vrouwenstemmen onder de titel 'Schola Hildegardis'. Er worden ook regelmatig zangdagen, reizen en meditatieve weekenden rondom Hildegard's muziek aangeboden.

Middeleeuwse componiste en mystica
De eerste bekende vrouwelijke componiste in Europa is Hildegard von Bingen, een 12e eeuwse benedictijnse kloosterlinge. Haar muziek is ontsproten uit de Gregoriaanse traditie en andere muziek van haar tijd. Naar eigen zeggen componeert zij de muziek niet zelf, maar 'ontvangt' zij deze vanuit het 'Levende Licht'. Uit haar composities blijkt dat zij haar tijd vooruit is. Ze gunt zichzelf veel vrijheid in haar muzikale expressie. Ze laat zich niet inperken door muzikale regels voor vergelijkbare composities in haar tijd. Het is wonderbaarlijk dat wij überhaupt weten dat dit repertoire van haar hand is, want veel muziek in haar tijd blijft van anonieme signatuur.

Als je op film klikt, vind je een beeldverslag van de Bingen-reis in 2016 waarin Schola Hildegardis een muzikale wandeling verzorgde in de ruïnes van Disibodenberg. Zie Film: In het spoor van Hildegard von Bingen

Data: 1 november 2018 t/m 29 juni 2019

Schola Hildegardis 2018-2019 Vanaf november 2018 startte het project voor zangeressen die ervaring hebben met Hildegard's repertoire en met meerstemmig (moderne) koormuziek. In dit programma ontmoeten de werelden van twee mystica elkaar, Hildegard von Bingen en Hadewych van Brabant.

Hildegard en Hadewych leefden ongeveer een eeuw na elkaar respectievelijk in Duitsland en in België. Ze hadden allebei bijzondere visioenen en waren beiden inspirerend voor een spirituele gemeenschap om hen heen. Ze schreven prachtige liederen en mooie teksten. Bovendien blijken ze beiden nog steeds inspirerend in onze tijd. In dit project wordt niet alleen de originele middeleeuwse muziek gezongen, maar worden ook moderne composities geïnspireerd op hun teksten en muziek.
Concerten
zo 10 februari 20.15 uur concert Musilenzio Haarlem
vr 15 maart 20.15 uur Oude Kerk Spaarndam
za 29 juni 12.00-13.00 uur Hofjesconcerten/ Koorbiënale

Repetitielocatie Schola: kapel van Ark Bloemendaal, Dennenweg 6

Hildegard reis in voorjaar 2019
Er komt weer een mooie reis naar Bingen. Zie ook op deze website Reis naar Bingen
Hemelvaartsweekend van 2019!!!
Data: 30 mei t/m 1 juni
Een nadere kennismaking met het leven en werk van Hildegard von Bingen. Enkele zangeressen van Schola Hildegardis zingen Hildegard's liederen op allerlei bijzondere locaties tijdens deze reis.
Begeleiding: Hedwig Vercammen en Annemie Braem, Zang: Antje de Wit
Overnachting in hotel in Bingen met zicht op de Rijn.
Met eigen vervoer! Gezamenlijk heenreizen via carpooling. Informatie over kosten en inschrijving zie Hof Zevenbergen


Foto's: Ben Kruijsen