het onzichtbare is sterk en levendig!
Hildegard von Bingen

Hildegard von Bingen

Schola Hildegardis project

De liederen van Hildegard von Bingen zijn uniek. Ze zijn inspirerend en helend als je ze beluistert en nog sterker als je ze sámen zingt. Hildegard noemde haar liederen 'Symphoniae', samenklanken van hemel en aarde. Zangpraktijk Symphonia organiseert projecten voor vrouwenstemmen getiteld 'Schola Hildegardis'. Er worden ook regelmatig zangdagen en -retraites rondom Hildegard's muziek aangeboden.

Middeleeuwse componiste en mystica
De eerste bekende vrouwelijke componiste in Europa is Hildegard von Bingen, een 12e eeuwse benedictijnse kloosterlinge. Haar muziek is ontsproten uit de Gregoriaanse traditie en andere muziek van haar tijd. Naar eigen zeggen componeert zij de muziek niet zelf, maar 'ontvangt' zij haar vanuit het 'Levende Licht'. Uit haar composities blijkt dat zij haar tijd vooruit is. Ze gunt zichzelf veel vrijheid in haar muzikale expressie. Ze laat zich niet inperken door muzikale regels voor vergelijkbare composities in haar tijd. Het is wonderbaarlijk dat wij überhaupt weten dat dit repertoire van haar hand is, want veel muziek in haar tijd blijft van anonieme signatuur.

Hildegard von Bingen te leren kennen in haar eigen omgeving in en om Bingen en Disibodenberg in Duitsland is ook heel leerzaam en verdiepend. Als je op film klikt, vind je een beeldverslag van een Hildegard-reis naar Duitsland met het Schola Hildegardis project 2016. Zie Film: In het spoor van Hildegard von Bingen

Lees voor actuele informatie over repetities en concerten op Facebookpagina Schola Hildegardis

Data: 29 maart t/m 8 september 2018

Zangzaterdagen met zangers en instrumentalisten.

Zangproject In voorjaar 2018 is er weer een project rondom de muziek van Hildegard von Bingen.

Het zangproject is voor zangers die bekend en onbekend zijn met het zingen van Hildegard's repertoire. Er komt een extra inleidende avond op donderdag 29 maart voor wie nog helemaal geen ervaring heeft met het zingen van Hildegard's liederen.

Het project bestaat uit een reeks van 3 zangzaterdagen voor zangers en instrumentalisten. Op iedere zangzaterdag worden liederen van Hildegard ingestudeerd, maar er is ook tijd en aandacht voor stemklank, samenklank, beweging en improvisatie (meerdere stemmen en combinatie met instrumentalisten).

Extra inleidende repetitieavond: 29 maart, 20.00-22.00 uur
Zangzaterdagen 7 april, 12 mei, 9 juni, 11.00-16.30 uur.
Generale repetities na zomervakantie, nog af te spreken.
Uitvoeringen tijdens Korenlint op zaterdag 8 september, Haarlem.
Kosten zangproject: 110 euro
Schola-deelnemers van project 2017 of 2016: 10 euro KORTING op gehele project.

Er komt een reis naar Bingen in het volgende seizoen, Hemelvaartsweekend van 2019!!!
Begeleiding: Hedwig Vercammen, Annemie Braem en Antje de Wit
Overnachting in hotel in Bingen met zicht op de Rijn.
Met eigen vervoer! Gezamenlijk heenreizen via carpooling. Informatie over kosten en inschrijving volgt in zomer 2018.


Aanmelding via info [at] antjedewit.nl
Locatie zangzaterdagen: Grote Kapel van de Arkgemeenschap in Bloemendaal.
Groepsgrootte max. 20 personen

Hildegard ontmoet Hadewych

Schola Hildegardis 2018-2019 Vanaf oktober 2018 begint het volgende project voor zangeressen die ervaring hebben met Hildegard's repertoire en met meerstemmig (moderne) koormuziek. In dit programma ontmoeten de werelden van deze twee mystica elkaar. Ze schreven beiden prachtige liederen en mooie teksten. Ze leefden een eeuw na elkaar. In dit project wordt niet alleen de originele Middeleeuwse muziek gezongen, maar ook moderne composities geïnspireerd of passend bij deze muziek.


Foto's: Ben Kruijsen