het onzichtbare is sterk en levendig!
Hildegard von Bingen

Hildegard von Bingen

Schola Hildegardis

De liederen van Hildegard von Bingen zijn uniek. Ze zijn inspirerend en voedend als je ze beluistert en nog sterker als je ze sámen zingt. Hildegard noemde haar liederen 'Symphoniae', samenklanken van hemel en aarde. Zangpraktijk Symphonia organiseert jaarlijks projecten voor vrouwenstemmen onder de titel 'Schola Hildegardis'. Er worden ook regelmatig zangdagen, reizen en meditatieve weekenden rondom Hildegard's muziek aangeboden.

Middeleeuwse componiste en mystica
De eerste bekende vrouwelijke componiste in Europa is Hildegard von Bingen, een 12e eeuwse benedictijnse kloosterlinge. Haar muziek is ontsproten uit de Gregoriaanse traditie en andere muziek van haar tijd. Naar eigen zeggen componeert zij de muziek niet zelf, maar 'ontvangt' zij deze vanuit het 'Levende Licht'. Uit haar composities blijkt dat zij haar tijd vooruit is. Ze gunt zichzelf veel vrijheid in haar muzikale expressie. Ze laat zich niet inperken door muzikale regels voor vergelijkbare composities in haar tijd. Het is wonderbaarlijk dat wij überhaupt weten dat dit repertoire van haar hand is, want veel muziek in haar tijd blijft van anonieme signatuur.

Data: 12 maart t/m 3 mei 2020

Dit project is o.a. door Corona verplaatst naar volgend seizoen.
Vanaf half maart 2020 start het project Hildegard in klank en beeld voor zangeressen die ervaring hebben met Hildegard's repertoire. In dit programma ontmoeten de werelden van muziek en beeldende kunst elkaar. Een compact zangproject in de serie Schola-Hildegardis-projecten.

In Kunstcentrum De Kolk in Spaarndam zal er in april en begin mei 2020 een expositie zijn van het prachtige werk van de in Groningen werkende Yvonne Struys. Yvonne laat zich in haar werk vaak door muziek inspireren. Ze exposeert dan in Spaarndam ook kunstwerken geïnspireerd op de liederen van Hildegard von Bingen. Zangeressen en oud-zangeressen van Schola Hildegardis zingen ter gelegenheid van deze tentoonstelling in april en begin mei drie keer in de Oude Kerk van Spaarndam. Ieder miniconcertje duurt ongeveer een half uur.
vrijdag 3 april 19.30 uur Antje de Wit en Damaris Kort
maandag 13 april 15.00 uur (2e paasdag)Prima Vox
zondag 3 mei 15.00 uur Schola Hildegardis 2020 en Antje de Wit


Als je op film klikt, vind je een kort verslag in beeld en geluid van het laatste concert in de Oude Kerk in Spaarndam maart 2019. Hildegard ontmoet Hadewijch in de Spaarndam

Repetities, data en locatie
locatie: Kapel van ARK-gemeenschap (in voormalig klooster Euphrasia), Dennenweg 6-8, Bloemendaal
do av 12 maart 20.00-22.00 uur
do av 19 maart 20-22.00 uur
do av 9 april 20.00-22.00 uur
do av 23 april 20.00-22.00 uur
za mo 2 mei 11.00-14.00 uur

Deelnamekosten 70 euro exclusief bladmuziek.
Bij voorkeur aanschaffen het boek Lieder (Symphoniae) ui de serie Hildegard von Bingen Werke band IV, Beuroner Kunstverlag.

Foto's: Ben Kruijsen