het onzichtbare is sterk en levendig!
Hildegard von Bingen

Hildegard von Bingen

Hildegard ontmoet Hadewych 1

De liederen van Hildegard von Bingen zijn uniek. Ze zijn inspirerend en voedend als je ze beluistert en nog sterker als je ze sámen zingt. Hildegard noemde haar liederen 'Symphoniae', samenklanken van hemel en aarde. Zangpraktijk Symphonia organiseert jaarlijks projecten voor vrouwenstemmen onder de titel 'Schola Hildegardis'. Er worden ook regelmatig zangdagen, reizen en meditatieve weekenden rondom Hildegard's muziek aangeboden.

Middeleeuwse componiste en mystica
De eerste bekende vrouwelijke componiste in Europa is Hildegard von Bingen, een 12e eeuwse benedictijnse kloosterlinge. Haar muziek is ontsproten uit de Gregoriaanse traditie en andere muziek van haar tijd. Naar eigen zeggen componeert zij de muziek niet zelf, maar 'ontvangt' zij deze vanuit het 'Levende Licht'. Uit haar composities blijkt dat zij haar tijd vooruit is. Ze gunt zichzelf veel vrijheid in haar muzikale expressie. Ze laat zich niet inperken door muzikale regels voor vergelijkbare composities in haar tijd. Het is wonderbaarlijk dat wij überhaupt weten dat dit repertoire van haar hand is, want veel muziek in haar tijd blijft van anonieme signatuur.

Data: 1 november 2018 t/m 29 juni 2019

Schola Hildegardis 2018-2019 Vanaf november 2018 startte het project voor zangeressen die ervaring hebben met Hildegard's repertoire en met meerstemmig (moderne) koormuziek. In dit programma ontmoeten de werelden van twee muzikale mystica elkaar, Hildegard von Bingen en Hadewych van Brabant.

Hildegard en Hadewych leefden ongeveer een eeuw na elkaar respectievelijk in Duitsland en in België. Ze hadden allebei bijzondere visioenen en waren beiden inspirerend voor een spirituele gemeenschap om hen heen. Ze schreven prachtige liederen en mooie teksten. Bovendien blijken ze beiden nog steeds inspirerend in onze tijd. In dit project wordt niet alleen de originele middeleeuwse muziek gezongen, maar worden ook moderne composities geïnspireerd op hun teksten en muziek.

Laatste concert van dit project
za 29 juni 12.00-13.00 uur Hofjesconcerten/ Koorbiënnale

Als je op film klikt, vind je een kort verslag in beeld en geluid van het concert in de Oude Kerk in Spaarndam maart 2019. Hildegard ontmoet Hadewijch in de Spaarndam

Foto's: Ben Kruijsen