O nobilissima viriditas.... O edelste groen.....
Hildegard von Bingen

Hildegard von Bingen

Reis naar Bingen

De liederen van Hildegard von Bingen zijn uniek. Ze zijn inspirerend en voedend als je ze beluistert en nog sterker als je ze sámen zingt. Hildegard noemde haar liederen 'Symphoniae', samenklanken van hemel en aarde. Zangpraktijk Symphonia organiseert jaarlijks projecten voor vrouwenstemmen onder de titel 'Schola Hildegardis'. Er worden ook regelmatig zangdagen, reizen en meditatieve weekenden rondom Hildegard's muziek aangeboden.

Middeleeuwse componiste en mystica
De eerste bekende vrouwelijke componiste in Europa is Hildegard von Bingen, een 12e eeuwse benedictijnse kloosterlinge. Haar muziek is ontsproten uit de Gregoriaanse traditie en andere muziek van haar tijd. Naar eigen zeggen componeert zij de muziek niet zelf, maar 'ontvangt' zij deze vanuit het 'Levende Licht'. Uit haar composities blijkt dat zij haar tijd vooruit is. Ze gunt zichzelf veel vrijheid in haar muzikale expressie. Ze laat zich niet inperken door muzikale regels voor vergelijkbare composities in haar tijd. Het is wonderbaarlijk dat wij überhaupt weten dat dit repertoire van haar hand is, want veel muziek in haar tijd blijft van anonieme signatuur.

Data: 13 t/m 15 mei 2021

In Bingen ontdekken we het levensverhaal van Hildegard Von Bingen en belangrijke plekken waar Hildegard heeft geleefd en gewerkt. Tegelijkertijd komen wij meer thuis in wat haar bezielde.

Reisinformatie

Deze reis wordt georganiseerd door Hof Zevenbergen in België i.s.m. Antje de Wit. Zie reisinformatie en tarief. Wij logeren in een comfortabel hotel aan de Rijn en bezoeken o.a. het Hildegardmuseum, het Hildegardforum van de Kreuzschwestern met de kruidentuin, de Rochuskerk, de kerk van Eibingen met het schrijn van Hildegard, de Hildegardabdij in Rudesheim, de Disibodenberg met ruïnes van de abdij waar Hildegard als kind is ingetreden en haar visioenen kreeg.
We wandelen door de wijngaarden, sluiten aan bij de vespers in de Hildegard-abdij, krijgen toelichting bij Hildegards Heilkunde, gaan de Meditationsweg, zitten stil bij haar schrijn en luisteren naar haar muziek.
We worden vergezeld door zangpedagoge/zangeres Antje De Wit, zodat we onderweg ook kunnen kennismaken met de unieke liederen van Hildegard von Bingen.
De avonden zijn vrij.

Reisbegeleiding: Hedwig Vercammen en Annemie Braem.
Muzikale omlijsting: Antje de Wit
Hemelvaartweekend, van donderdag 13 mei 2021 t/m zaterdag 15 mei 2021
Kostprijs: 350 euro op basis van tweepersoonskamer. Zie verder op website Hof Zevenbergen.
Eigen vervoer, vanuit Nederland met carpooling! Dat gaan we in overleg afspreken (Antje zal afstemmen voor Schola-zangeressen en hun gevolg)!

Inbegrepen: twee nachten in hotel met ontbijt, alle middagmalen, toegangsprijzen en begeleiding. Niet inbegrepen: drank, avondmaal, reis met eigen auto of anderszins.
Inschrijven voor 28 februari 2019 bij Hof Zevenbergen