Koordirigent en -coach

Butterfly Dreams - Les Moucherons

Butterfly Dreams - Les Moucherons (Foto: Ben Kruijsen)

Ik ben opgeleid als koordirigent en kerkmusicus, en vervolgens als zangpedagoog en zanger. In het werken met koren en groepen besteed ik tijd aan repertoire-studie, sámen musiceren, improvisatie en samenklank, maar ook aan de stemklank, autonomie en authenticiteit van de individuele zangers. Ik maak veel gebruik van de klank- en sensorisch-georiënteerde stempedagogiek (Lichtenberger methode).

Ik ben dirigente van kamerkoor Les Moucherons. Verder start ik regelmatig kortlopende koorprojecten in eigen beheer zoals Schola Hildegardis. Ik geef ook veel koorcoaching mede vanuit de klank- en sensoriek-gerichte methode!

Ik was tot juni 2016 cantor en dirigente in de Protestantse gemeente in de Dorpskerk in Santpoort-Noord, en organiseerde in dat verband veel kortlopende zangprojecten en -evenementen 'Zingen in de Dorpskerk' en 'Vespers in de Dorpskerk'. Ik richtte in 1999 Kleinvrouwenkoor Baba Jaga en was tot juli 2011 haar dirigente.

LUX

In het huidige project van Les Moucherons wordt oude muziek en moderne muziek gezongen rond het thema LUX (Licht), met concerten in kersttijd 2018. Blijf het volgen op website van kamerkoor Les Moucherons.

Liszt's Via Crucis

Eind maart 2018, in de passietijd, voerde kamerkoor Les Moucherons dit bijzondere werk van Liszt over de weg naar het kruis van Christus uit. In tegenstelling tot de vele muzikaal exuberante werken van Liszt is dit late werk vooral kenmerkend door zijn soberheid en sereniteit. Reinbert de Leeuw, een bekende Liszt-vertolker, zegt er over: Het is indrukwekkend hoe Liszt, de romantische held, aan het eind van zijn leven alle franje weglaat en alleen de essentie overhoudt. Zoiets kun je alleen doen als je al een heel leven achter de rug hebt, dit is geen beginpunt, maar het einde van een ontwikkeling.

Schola Hildegardis

Schola Hildegardis is een koor voor vrouwenstemmen met projectmatige opzet dat zich richt op de liederen van Hildegard von Bingen, de 12e eeuwse abdis, mystica én componiste, en bijpassende muziek. O.a. liederen uit de 77 'Symphoniae' en het spel der deugden 'Ordo Virtutum' van Hildegard von Bingen. Verder wordt gezongen middeleeuwse liederen, vroege meerstemmigheid en passende moderne composities ( bijvoorbeeld op basis van liederen van Hildegard von Bingen). Zie op deze website Schola Hildegardis

Voor actuele informatie over de Schola-projecten Volg en 'like' Schola Hildegardis op Facebook