Koordirigent en -coach

Les Moucherons 2 april 2023

Les Moucherons 2 april 2023 (Foto: Piet van Burgel)

Ik ben koordirigent en kerkmusicus, en vervolgens opgeleid tot zangpedagoog en zanger. In mijn werk als dirigent zoek ik altijd verbindingen tussen verschillende kunstvormen, stijlen, mensen en locaties. In de repetities besteed ik tijd aan repertoire-studie, sámen musiceren, improvisatie en samenklank, maar ook aan de autonomie en authenticiteit van de individuele zangers. Ik maak veel gebruik van de klank- en sensorisch-georiënteerde stempedagogiek (Lichtenberger methode).

Ik ben dirigente van kamerkoor Les Moucherons. Verder start ik regelmatig kortlopende koorprojecten in eigen beheer zoals Schola Hildegardis. Ik geef ook veel koorcoaching.

Ik was tot juni 2016 cantor en dirigente in de Protestantse gemeente in de Dorpskerk in Santpoort-Noord, en organiseerde in dat verband veel kortlopende zangprojecten en -evenementen 'Zingen in de Dorpskerk'. Ik richtte in 1999 Kleinvrouwenkoor Baba Jaga en was tot juli 2011 haar dirigente.

Britten's Ceremony of Caraols

Les Moucherons start nu aan de voorbereiding van bijzondere kerstconcerten, o.a. de Ceremony of Carols van Benjamin Britten i.s.m. harpiste Marianne Smit. Ook bereiden we concert-vertellingen voor i.s.m. Talette Bierens- de Haan van de Vertelschuur in Bloemendaal.

Het voorgaande experimentele project ROEMTE KLANK RUIMTE ging over de waarneming van klank in ruimte. Over hoe de zingende klank in jou wordt beïnvloed door de ruimte buiten jou. En andersom hoe wordt de klank in de buitenruimte beïnvloed door jouw klank. Die wisselwerking tussen binnen en buiten, jou en mij, klank en samenklank. Hoe neem je eigenlijk klank waar? Hoe 'luister' je met je hele lichaam? We beleefden prachtige en ontroerende concerten in Groningen en een ligconcert Haarlem.

In voorjaar 2023 zongen we het Requiem van Fauré met een intieme begeleiding van accordeon, saxofoon en contrabas.

Houdt de agenda van dit koor in de gaten of schrijf je in op de Nieuwsbrief van Les Moucherons. Zie
website Les Moucherons.

Schola Hildegardis

Schola Hildegardis is een koor voor vrouwenstemmen met projectmatige opzet dat zich richt op de liederen van Hildegard von Bingen, de 12e eeuwse abdis, mystica én componiste, en bijpassende muziek. O.a. liederen uit de 77 'Symphoniae' en het spel der deugden 'Ordo Virtutum' van Hildegard von Bingen. Verder wordt gezongen middeleeuwse liederen, vroege meerstemmigheid en passende moderne composities ( bijvoorbeeld op basis van liederen van Hildegard von Bingen). Zie op deze website Schola Hildegardis

Voor actuele informatie over de Schola-projecten Volg en 'like' Schola Hildegardis op Facebook