het onzichtbare is sterk en levendig!
Hildegard von Bingen

Hildegard von Bingen

Schola Hildegardis

De liederen van Hildegard von Bingen zijn uniek. Ze zijn inspirerend en voedend als je ze beluistert en nog sterker als je ze sámen zingt. Hildegard noemde haar liederen 'Symphoniae', samenklanken van hemel en aarde. Zangpraktijk Symphonia organiseert jaarlijks projecten voor vrouwenstemmen onder de titel 'Schola Hildegardis'. Er worden ook regelmatig zangdagen, reizen en meditatieve weekenden rondom Hildegard's muziek aangeboden.

Middeleeuwse componiste en mystica
De eerste bekende vrouwelijke componiste in Europa is Hildegard von Bingen, een 12e eeuwse benedictijnse kloosterlinge. Haar muziek is ontsproten uit de Gregoriaanse traditie en andere muziek van haar tijd. Naar eigen zeggen componeert zij de muziek niet zelf, maar 'ontvangt' zij deze vanuit het 'Levende Licht'. Uit haar composities blijkt dat zij haar tijd vooruit is. Ze gunt zichzelf veel vrijheid in haar muzikale expressie. Ze laat zich niet inperken door muzikale regels voor vergelijkbare composities in haar tijd. Het is wonderbaarlijk dat wij überhaupt weten dat dit repertoire van haar hand is, want veel muziek in haar tijd blijft van anonieme signatuur.

Data: 1 november 2020 t/m 18 januari 2021

Er zijn wél concerten. Lees hieronder. De zangprojecten van Schola Hildegardis zijn vanwege Corona geannuleerd en worden mogelijk hervat in een volgend seizoen.

In Kunstcentrum De Kolk in Spaarndam zal er in december 2020 en januari 2021 een expositie zijn van het prachtige werk van de in Groningen werkende Yvonne Struys. Yvonne laat zich in haar werk vaak door muziek inspireren. Ze exposeert dan in Spaarndam ook kunstwerken geïnspireerd op de liederen van Hildegard von Bingen.

Antje de Wit en oud-zangeressen van Schola Hildegardis zingen ter gelegenheid van deze tentoonstelling in december en januari in de Oude Kerk van Spaarndam. Ieder miniconcertje duurt ongeveer een 30-45 minuten.

vrijdag 11 december 2020 OPENING EXPOSITIE
19.30 uur Antje de Wit en Damaris Kort, zang en muziek, toelichting door Yvonnen Struys op haar werk

zondag 17 januari 15.00 uur AFSLUITING EXPOSITIE
Met zang door Antje de Wit, Damaris Kort en sextet Prima Vox


Als je op film klikt, vind je een kort verslag in beeld en geluid van het laatste concert in de Oude Kerk in Spaarndam maart 2019. Hildegard ontmoet Hadewijch in de Oude Kerk in Spaarndam

Als je wilt komen luisteren naar de concertjes is reserveren verplicht. Dat doet je via Kunstencentrum De Kolk Spaarndam.

Foto's: Ben Kruijsen