het onzichtbare is sterk en levendig!
Hildegard von Bingen

Hildegard von Bingen

Schola Hildegardis

De liederen van Hildegard von Bingen zijn uniek. Ze zijn inspirerend en voedend als je ze beluistert en nog sterker als je ze sámen zingt. Hildegard noemde haar liederen 'Symphoniae', samenklanken van hemel en aarde. Zangpraktijk Symphonia organiseert jaarlijks projecten voor vrouwenstemmen onder de titel 'Schola Hildegardis'. Er worden ook regelmatig zangdagen, reizen en meditatieve weekenden rondom Hildegard's muziek aangeboden.

Middeleeuwse componiste en mystica
De eerste bekende vrouwelijke componiste in Europa is Hildegard von Bingen, een 12e eeuwse benedictijnse kloosterlinge. Haar muziek is ontsproten uit de Gregoriaanse traditie en andere muziek van haar tijd. Naar eigen zeggen componeert zij de muziek niet zelf, maar 'ontvangt' zij deze vanuit het 'Levende Licht'. Uit haar composities blijkt dat zij haar tijd vooruit is. Ze gunt zichzelf veel vrijheid in haar muzikale expressie. Ze laat zich niet inperken door muzikale regels voor vergelijkbare composities in haar tijd. Het is wonderbaarlijk dat wij überhaupt weten dat dit repertoire van haar hand is, want veel muziek in haar tijd blijft van anonieme signatuur.

Datum: vrijdag 17 november 2023

Vrijdagnamiddag Hildegard-zingen-sessie

Met repertoire van Hildegard von Bingen. En natuurlijk met klank- en waarneming-georiënteerde stimulaties en speelse stemoefeningen.

Hier een lied uit het concert in december 2021 in Oude Kerk Spaarndam door mijzelf en Damaris Kort: Caritas Abundat

Het is mogelijk om je aan te melden. Het is op vrijdagnamiddag om 15.30 uur, als opmaat naar het weekend. Met ontspannende inzing-oefeningen en het aanleren en samen zingen van liederen van Hildegard von Bingen. Hildegardthee als afsluiting. Deelname: 30 euro.